Categorieën
Artikelen Beeldhouwkunst Nieuwe berichten

Gijsbertha en de Venus van Maillol

Aristide Maillol inspireerde de Arnhemse meester beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof en zijn leerlingen. Aan deze stijlkenmerken is dit te herkennen!

'Gijsbertha' in 1936 vervaardigd door Gijs Jacobs van den Hof - verkleind
De invloed van de Franse beeldhouwer Aristide Maillol (1861-1944) is duidelijk zichtbaar in het werk van Gijs Jacobs van den Hof. 

Zo herkennen we in de Venus van Maillol (gedateerd tussen 1918-1928) en de torso getiteld Gijsbertha (1936) die Jacobs van den Hof in 1936 maakte, de volgende stijlkenmerken: 

organische vormen en een natuurlijke uitdrukking. De nadruk ligt niet op de contouren zelf, maar hoe die van binnenuit bepaald worden. De beeldhouwwerken hebben een klassieke en rustige uitstraling, waarbij overbodige details zijn weggelaten. Ook in het werk van leerlingen van Jacobs van den Hof werkte de invloed van Maillol door, zoals bij de torso’s van Joop Hekman.

‘Gijbertha’ (1936) door Gijs Jacobs van den Hof

‘Venus’ (1918-1928) van Maillol

 

‘Zonder titel’ (1947) Joop Hekman
Bron: Mirjam Timmer, Joop Hekman. Een overzicht van zijn beeldhouwwerken in de Utrechtse openbare ruimte (scriptie UvU 2016),  lees meer .. https://dspace.library.uu.nl/bitstream/handle/1874/334380/SCRIPTIE%20DEFINITIEF.pdf

Door Jentine Art History | Kunst en Cultuurhistorisch onderzoek | Beeldhouwkunst blog | onderzoeksproject Gijs Jacobs van den Hof

Kunst en cultuurhistoricus Jentine Jacobs-Brouwer is gespecialiseerd in de 20e eeuwse (bouw-)beeldhouwkunst in Nederland. Ontdek de Arnhemse meester beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof en zijn werk, tijdgenoten en leerlingen.